Alblasserwaard – De donderdag overleden voormalig CDA-coryfee Willem Aantjes had nog steeds een goede band met de Alblasserwaard, zijn geboortestreek.

Op 16 januari 2008 werd in de voortuin van zijn ouderlijke huis in Bleskensgraaf een borstbeeld onthuld van Aantjes. Het was een blijk van grote waardering van het regionale CDA in de Alblasserwaard.

Bij de onthulling sprak zijn politieke hartsvriendin en leeftijdsgenoot Hannie van Leeuwen mooie woorden. Er was belangstelling van tal van journalisten. Toch gaf Aantjes later toe dat hij zo’n borstbeeld -nota bene ’een gesneden beeld’ – eigenlijk maar een beetje flauwekul vond. Zo’n beeld had beter opgericht kunnen worden voor z’n vader Klaas Aantjes, een autodidact die zich had opgewerkt van postbesteller tot burgemeester. Een man ook die zo’n belangrijke rol had gespeeld na het bombardement van de Hervormde kerk op zondagmorgen 12 mei 1940.

Bovendien was de datum van de onthulling misschien niet zo goed gekozen. Natuurlijk: het was ter ere van zijn 85e verjaardag. Maar het was toevallig ook de geboortedag van een kleindochter, die drie jaar daarvoor door een koolmonoxide-aanval om het leven was gekomen. Aantjes hield zich groot. Hij wilde de mensen die het prachtige initiatief hadden genomen er niet mee belasten.

CDA-manifestatie
Aantjes kwam nog graag in de Alblasserwaard. Jaarlijks was hij te gast bij de regionale CDA-manifestatie in Noordeloos.  “De Alblasserwaard is mijn thuis”, zei Aantjes in 2013 in een memorabel persoonlijk interview met NRC Handelsblad. Aantjes groeide op binnen het kerkverband van de Gereformeerde Bond. Hij hield er een geweldige parate bijbelkennis aan over. Toch gaf hij in interview ook wel toe dat hij vreselijke dingen had meegemaakt.  “Mensen werd een angstgeloof opgedrongen.”

Matthëus 25
Willem Aantjes was één van de meest markante na-oorlogse politici. Memorabel was zijn toespraak bij het eerste CDA-congres in 1975. Hij refereerde toen aan Mattheus 25. Maar op dinsdag 6 november 1978 komt er een abrupt einde aan zijn politieke carrière. Lou de Jong velt tijdens een rechtstreekse uitzending op tv een keihard oordeel over de CDA-er. Aantjes zou in de oorlog lid zijn geweest van de Waffen-SS.

Het is een drama. Aantjes is op dat moment één van de machtigste mannen van Nederland. “Ik heb fouten gemaakt, maar ik ben niet fout geweest”, zegt hij erover. Anderhalf jaar later wordt hij  grotendeels gerehabiliteerd. Want de feiten liggen toch een tikkeltje anders dan De Jong het publiek had voorgeschoteld. Maar het is te laat. Aantjes zal nooit meer terugkeren op het politieke toneel. Hem rest nog een functie als voorzitter van de Kampeerraad. Aantjes is lange tijd verbitterd over gebleven. Ook richting Dries van Agt, met wie hij in 1978 in de clinch ligt over de neutronenbom. Pas in 1999 kwam het tot een verzoening tussen beide heren.

Dick Aanen, oktober 2015