Gorinchem – Het jonge SP-statenlid Lies van Aelst beperkt zich niet tot het consumeren van taaie, ambtelijke stukken. “Het lijkt misschien saai”, zegt de 22-jarige inwoonster van Gorinchem. “Maar eerlijk waar: je kunt elk onderwerp net zo leuk maken als je zelf wilt.”

Ze was nog maar net achttien, toen ze in 2007 lid werd van de Zuid-Hollandse staten. Misschien wel de jongste politica van Nederland. Op haar veertiende -het moet 2003 geweest zijn- was ze al lid geworden van de SP. Net na de moord op Pim Fortuijn en de Amerikaanse inval in Irak. “Ik wilde me niet beperken met alleen maar schreeuwen aan de zijlijn.”

Lies liet zich de afgelopen vier jaar niet onbetuigd. Ze komt een tikkeltje eigenwijs over en lijkt voor niets en niemand bang. Toch, en dat is wel grappig, stond ze bij haar maidenspeech in de Staten, te rillen als een rietje. “Ik moest van m’n bankje afdalen naar het spreekgestoelte en dacht: ‘o, jee, dit gaat zeker fout. Ik struikel vast en dan lig ik daar. Maar het viel mee.” Ze leerde snel, bekwaamde zich binnen de kortste keren in allerlei lastige dossiers. En kreeg binnen de fractie alle ruimte om haar eigen aanpak te kiezen. Ze kijkt heel tevreden terug op de afgelopen vier jaar. Er zijn een paar dingen waar ze echt trots op is. “Bijvoorbeeld dat ik een heli-plaats in Wassenaar heb tegengehouden. En ik heb het ook voor mekaar gekregen dat er subsidie kwam voor de veerpont in Gorinchem en dat er toiletten zullen worden geplaatst op de stations van de MerwedeLingelijn.” Er zijn ook in deze verkiezingstijd genoeg zaken waar ze zich druk over maakt: geen verdere uitbreiding van bedrijventerrein in Gorinchem-Noord bijvoorbeeld. Want, zegt ze: “Er zijn al te veel platte pannenkoeken.” De SP is tegen megastallen en een vurig pleitbezorger van een vriendelijke manier van muskusrattenbestrijding en visvriendelijke gemalen. De partij wil het openbaar vervoer in Zuid-Holland fors verbeteren door het invoeren van basismobiliteit. Dat wil zeggen dat voor steden en dorpen wordt vastgelegd wat de minimale voorzieningen voor het openbaar vervoer moeten zijn. De SP actie voor een rolstoeltoegankelijke station in Gorinchem. En… de strippenkaart moet terug in de bus. Lies van Aelst “Door de OV-chipkaart is een ritje met de bus in sommige gevallen 250 procent duurder geworden.”

De SP heeft een jonge, enthousiaste fractie. Lies: “We zitten niet alleen in de Haagse vergaderbankjes, maar gaan er ook op uit. We doen onderzoek, zoeken de media, praten met mensen. Hoe vaker je dat doet, hoe meer mensen je weten te vinden. Ikzelf heb ook maar één set ogen en één set oren. Ik kan gewoon niet overal aanwezig zijn. We hebben mensen nodig die vertellen wat er aan de hand is. Wat er bij hun in de straat gebeurt. Je moet namelijk niet klakkeloos vertrouwen op stukken die je krijgt. Ook de krant pakt niet alles op. Je hebt heel eenzijdig beeld als je alleen daar je informatie haalt.”

Dick Aanen, februari 2011