Vianen – Het jaar 2015 begon zo hoopvol voor Sky Lock. Ze vond na 40 jaar haar oude jeugdliefde terug. Maar de hele affaire liep uit op één grote desillusie. 

Sky Lock woonde sinds 2008 samen met haar zoon in een huurwoning in Vianen. Als bijstandsmoeder had ze het niet breed en daarnaast tobde ze met haar gezondheid. Maar er gloorde hoop. Nadat ze al een tijdje contact had gehad via Skype, trok ze begin dit jaar de stoute schoenen aan en emigreerde naar Australië, waar ze haar ‘oude liefde’ terugvond.  De man die ze vertrouwd had, bleek achteraf een grote bedrieger. Maar dat wist ze toen nog niet.

“Er was in het begin geen enkele reden om te twijfelen. Hij kende elk detail van vroeger nog. Natuurlijk rezen er in de loop van de maanden die volgden wel twijfels. Hij had bijvoorbeeld een beetje een rare lip en dat kende ik niet van vroeger. Volgens hem was dat een gevolg van een ongeluk. Toen ik het stiekem ging uitzoeken bleek dat hij die lip al had vanaf z’n geboorte.” In de zomer verhuisde het inmiddels getrouwde stel naar Spanje. Sky: “Na een paar dagen is ‘ie met de noorderzon vertrokken, waarschijnlijk naar Thailand.”

Teleurstelling
Berooid keerde Sky met haar zoon terug naar Vianen. Daar wachtte een nieuwe teleurstelling. “Ik moest me melden bij LEKSTEDEwonen, waar mij werd medegedeeld dat er nog een rekening openstond van 4000 euro: voor het opruimen van het huurhuis wat ik achter had gelaten.” Volgens Sky is de rekening helemaal nergens op gebaseerd. Ze kan de rekening bovendien niet betalen. Vanwege de openstaande schuld kan ze ook nergens anders in Nederland een huurhuis krijgen.

“Het betekent dus ook dat ik nergens kan worden ingeschreven, dat ik ook geen DigiD heb en ook geen uitkering ontvang. Er is ook geen geld om een advocaat te betalen, zodat mijn huwelijk ook niet kan worden ontbonden. Ik heb niks meer. Ik heb enkele weken in m’n autootje geslapen, maar gelukkig hebben we vrienden in Hagestein en Utrecht die ons tijdelijk onderdak hebben geboden. LEKSTEDEwonen dreigt nu met een deurwaarder. Wat willen ze hebben: m’n auto? Die is misschien 300 euro waard. Van een kale kip kun je niet plukken.”

‘Veel schade’
Volgens Ed de Groot, directeur van LEKSTEDEwonen, heeft Sky Lock de huurwoning per 10 maart 2015 verlaten met veel schade. “Ze is zonder enig bericht naar ons is vertrokken naar Australië. Het is zelfs zo dat zij bij de inspectie van de woning met onze opzichter op de huureindedatum niet aanwezig was. De sleutels zou mevrouw Lock bij de buurvrouw hebben ingeleverd. Dat ontslaat haar niet van de verplichting de sleutels bij ons in te leveren en te zorgen dat de woning netjes wordt opgeleverd.”

Er was volgens De Groot veel woningschade. “De Vloerbedekking in de woning was niet verwijderd, ook niet op de trap. Op diverse plekken zat plakplastic op het glas, de afzuigkap en bovenkasten bij de keuken (niet tot de woning behorend) waren niet verwijderd. Er was een verlaagd plafond in de keuken aanwezig. De venterbanken waren bekleed, de vijver in de tuin was niet verwijderd en de woning was flink vervuild.”

Laminaatvloer
Sky bestrijdt de lezing van LEKSTEDEwonen. “Ik heb de woning voor mijn vertrek wel degelijk helemaal gestript. De vijver was weggehaald, evenals het zonnescherm. M’n voormalige buurjongen heeft dat tegenover mij bevestigd. Ook het verlaagd plafond is volledig gestript. De plakplaatjes heb ik meegenomen naar Australië. Voordat ik vertrok had ik met LEKSTEDEwonen afgesproken dat de volgende huurder mijn laminaatvloer kon overnemen. Twee dagen voor m’n vertrek kreeg ik de mededeling dat de afspraak niet doorging en dat de vloer alsnog moest worden weggehaald. Maar daar was de tijd te kort voor. De vloerbedekking in de hal en de trap heb ik laten zien omdat er mogelijk asbest in zat.”

Sociaal Team
De Groot betreurt dat mevrouw Lock LEKSTEDEwonen nu min of meer aanwijst als schuldige voor het feit dat zij niet geholpen kon worden. “Naast het treffen van een betalingsregeling, adviseren wij haar om contact te zoeken met het Sociaal Team van de gemeente Vianen om haar verder op weg te helpen. Wij hopen dat zij ons advies nu wel opvolgt, zodat instanties haar verder kunnen helpen. Wij hebben mevrouw al een aantal keren uitgelegd dat zij haar verplichtingen moet voldoen. We hebben daarbij zelfs aangeboden een redelijke betalingsregeling te treffen.”

De verhuurdersverklaring is volgens De Groot wel degelijk verstrekt. “Maar uiteraard met de opmerking dat de woningschade en een ander bedrag onbetaald zijn gebleven.”

Dick Aanen, december 2015