Amstelveen – Hij werd als raadslid en wethouder vaak ‘rooie Piet’ genoemd. Maar ook verwierf hij de eretitel ‘burgemeester van Bovenkerk’. De vorige week zondag op 82-jarige leeftijd overleden Piet Heemskerk was een standvastig politicus, scherp van tong, maar bovenal een aimabel mens en zeer geliefd in zijn eigen wijk.

Piet Heemskerk zat in de gemeenteraad van 1962 tot 1994. Eerst voor de KVP, later voor het CDA. Met zijn 32 dienstjaren was hij het op één na langszittende raadslid van Nederland.

Molenaarszoon
Tussen 1970 en 1982 was Piet Heemskerk wethouder. “Piet was een gewone Amstelveense jongen, molenaarszoon met een goed gevoel voor sociale rechtvaardigheid en gezegend met eerlijkheid en werkdrift”, zegt zijn zwager Cor Horde, die vorige week donderdag een toespraak hield tijdens de uitvaartdienst in de Urbanuskerk. “Piet was iemand met een enorme spreekvaardigheid, die ondanks zijn broze gezondheid tot in de laatste dagen van zijn leven zijn gedachten helder, deftig en soms indrukwekkend kon verwoorden.”

Sociale woningbouw
Heemskerk heeft zich als raadslid en wethouder altijd sterk gemaakt voor sociale woningbouw. De christendemocratische politicus steunde regelmatig voorstellen van de PvdA. “Ik heb als wethouder regelmatig mijn eigen fractie tegenover me gehad”, vertelde Heemskerk drie jaar geleden in het boekje ’50 jaar goede raad in Amstelveen’. “Piet was heel standvastig”, zegt Cor de Horde. “Dat bleek bijvoorbeeld toen Nederland in 1979 bootvluchtelingen uit Vietnam opnam. Piet heeft zich er sterk voor gemaakt. Hij regelde woningen en banen voor deze mensen.”

Bovenkerk
Heemskerk heeft zich volgens De Horde altijd vol overtuiging ingezet voor de belangen van Bovenkerk. “Bovenkerk is nu een mooie woonwijk, maar in de jaren zestig en zeventig was dat wel anders. Het werd toch een beetje gezien als een achterlijke wijk, een kerkdorp vol met katholieken. De bewoners voelden zich achtergesteld bij het grote Amstelveen, dat in die tijd groeide en groeide. Heemskerk was begaan met zijn wijk en dat werd ook gewaardeerd. Hij werd bij elke verkiezing weer met voorkeursstemmen gekozen.”

Piet op de fiets
Piet bleef gewoon Piet, ook toen hij wethouder was. De Horde: “Piet deed alles op fiets, altijd met een knijper om zijn broekspijp, zodat zijn nette pantalon niet tussen de ketting zou komen. Zelfs toen hij een keer als loco-burgemeester een koninklijke onderscheiding moest uitreiken in Nes aan de Amstel, ging hij nog op de fiets. De ambtsketting werd speciaal bezorgd door een chauffeur in een auto.”

Volgens De Horde was Piet Heemskerk zeer integer. “Als wethouder weigerde hij om een hapje te gaan eten met Dirk Netjes, die heel veel gebouwd heeft in Amstelveen. Hij wilde elke vorm van belangenverstrengeling voorkomen.”

Na zijn wethouderschap in 1982 ging Piet nog politicologie studeren aan de Vrije Universiteit. Het leverde hem na zijn studie nog een mooi baantje op als secretaris van de faculteit Sociale Wetenschappen. Hij bleef ook op andere terreinen bestuurlijk actief, onder andere als voorzitter van voetbalclub Roda’23 en wijkplatform Bovenkerk en bestuurslid van ziekenhuis Amstelland.

Dick Aanen, augustus 2016