Leerdam • Glasontwerper Siem van de Marel onthulde in juni 2016 met de Leerdamse meesterglasblazer Marco Lopulalan in de Leerdamse Kristalwinkel een fonkelnieuwe kristalcollectie.

Later op de middag startte in het Nationaal Glasmuseum -even verderop- de tentoonstelling ‘Kleurrijk Kristal – 50 x Siem van de Marel’.

De tentoonstelling vindt plaats omdat Siem van de Marel (1944) vijftig jaar geleden zijn glansrijke carrière startte bij de ontwerpafdeling van Vereenigde Glasfabrieken. In een halve eeuw maakte Van der Marel een enorme ontwikkeling door en groeide hij uit tot hoofdontwerper van de kristalafdeling, nu Royal Leerdam Crystal.

Gedurende zijn loopbaan introduceerde Van der Marel diverse kunstenaars en ontwerpers op de Glasfabriek, onder wie grote namen uit de wereld van kunst en design, zoals Jan des Bouvrie, Peter Bremers, Cees Dam en Menno Jonker. Jonker verrichtte vrijdag in het glasmuseum de officiële opening van de jubileumtentoonstelling met de mooiste meesterstukken van Van de Marel.

Iconische werken
Op de overzichtstentoonstelling zijn uitsluitend Leerdam Unica® uit diverse periodes te zien. “Topstukken, en nu al haast iconische werken”, volgens de organisatie. “De unica’s van Siem vallen op door het prachtige kleurgebruik. De diverse tinten glas en draden vormen een intrigerend spel in het heldere kristal.” Zijn vaak dikwandige objecten maken steevast een verfijnde indruk door de harmonieuze combinatie van kleuren.

“Siem verstaat de kunst om het prachtige materiaal optimaal tot zijn recht te laten komen”, zei Bettina Sommer, general manager van Royal Leerdam Crystal, vrijdagmiddag bij de goed bezochte onthulling van de kristalcollectie. “Nog altijd beleven mensen heel plezier aan zijn werk.”

Bettina Sommer memoreerde tijdens haar speech ook aan de imposante collecte kristalglas die Siem van de Marel heeft gemaakt voor het koningshuis, zoals het het oranjevaasje ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding en het kristallen huwelijksservies voor (toen nog) prins Willem-Alexander en prinses Màxima. Het servies wordt nog steeds gebruikt.

Komvormen
De tien unica die Van de Marel vrijdagmiddag onthulde zijn komvormen van forse afmetingen. Meesterglasblazer Marco Lopulalan en tweede meesterglasblazer Mehmet Okkuscu moesten al hun talenten en uithoudingsvermogen aanwenden om deze grote, zware objecten te vervaardigen. Lopulalan is lovend over de ontwerpen van Siem van de Marcel. “Ik ken Siem al vanaf de periode dat ik bij Royal Leerdam Crystal kwam werken. Bij iedere ontwikkeling stond ik aan de basis. Siem bepaalt heel sterk de karakteristieke identiteit van Leerdam Kristal. Zijn manier van kleurgebruik spreekt mij heel erg aan. Het maken van de unica was zwaar werk, maar het ging me heel gemakkelijk af.”

De samenwerking was heel bijzonder, zegt Lopulalan: “Siem was niet meer in staat om elke dag naar Leerdam te komen, daarom ben ik vaak naar zijn aangepaste huis in Lelystad geweest. Verder overlegden we heel vaak via de mail.” Het feit dat Siem bijna niet meer kan praten, was voor de samenwerking geen enkele beperking. “De communicatie verloopt grotendeels via zijn vrouw Lia. Het grote voordeel is echter dat ik precies weet wat Siem wil. Vooral als het gaat om kleurgebruik. Als Siem duidelijk maakt dat ‘ie ‘groen’ of ‘blauw’ wil, dan weet ik precies welk soort groen of blauw. We hebben soms aan één woord genoeg.”

Serica
Naast de onthulling van de Unica® in de Kristalwinkel, kreeg het publiek ook de primeur om als eerste de nieuwste Leerdam Serica® van Siem te zien. Met een knipoog naar de Olympische Spelen, die hun oorsprong vinden in de stad Athene en die dit jaar in Rio plaatsvinden, ontwierp Siem een schitterende collectie kommen en Irisflessen in gelimiteerde oplage.

Dick Aanen, juni 2016