Heukelum • Heukelum is één van de alleraardige stadjes van het Rivierengebied. Een mooie binnenstad: oud, authentiek en vooral heel verzorgd. Maar bovendien omgeven door pareltjes van natuur- en cultuurschoon.

We lopen vandaag de orchideeënroute en die beginnen we -een tikkeltje afwijkend van de officiële route- iets voorbij de Glasfabriek in Leerdam. Het eerste (niet autovrije) stukje Lingedijk in het dorp Oosterwijk biedt al heel fraaie vergezichten over de uiterwaarden van de Linge. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen.

Royal Leerdam Crystal
Dicht bij elkaar bevinden zich immers Royal Leerdam Crystal, het Nationaal Glasmuseum en het Bijbelmuseum. Het voetveer bij de Galgenwaard verzorgt op elk gewenst moment van de dag een overtocht naar het haventje van Heukelum. Wat hier direct opvalt zijn de zorgvuldig gerestaureerde pandjes. Op de Appeldijk is de stress van alle dag in één klap verdwenen.

De appels en frambozen hangen op deze eerste zaterdag in juli nog onrijp aan de bomen en de struiken, geduldig wachtend op de nazomer. Zie de roos, zie de bottel. Naast lieflijk witte dijkhuisjes veel kapitale villa’s, allemaal voorzien van fraai verzorgde tuinen. In één ervan wordt het gras gemaaid door een robot. Hoe het werkt? Geen idee.

Koornwaard
We passeren de oude steenfabriek De Koornwaard. Henk Kuiper brouwt hier nog echt ambachtelijk bier. Even verderop ligt langs de Linge een door moeras en rietvelden omzoomd natuurgebied De Koornwaard. De grote plas plus de oevers zijn een eldorado voor -vaak zeldzame- vogels. Soms moet je even geduld hebben, maar de echte wandelaars zijn door het dolle heen als ze door hun verrekijker een blauwborst, een rietgors of een roerdomp ontwaren. Zelfs de ijsvogel wordt hier zo nu en dan waargenomen.

Theeschenkerij
Het pad is goed te belopen, maar een paar laarzen zijn hier geen overbodige luxe.
Een bezoekje aan de koffie- theeschenkerij De Uitspanning is een absolute must. “Toen wij vijftien jaar geleden een vergunning aanvroegen, werden we voor gek verklaard”, zegt de uitbater. “Want: toeristen, die hebben we hier toch helemaal niet in Lingewaal. Moet je nu eens zien. Het worden er elk jaar meer.”

Ganskuikens
Verder door het poldergebied van Heukelum. Het beeld wordt bepaald door ruigtes, riet langs de dijk, weggezakte schuurtjes, roodbonte koeien. Jonge ganskuikens die waggelend achter hun parmantige moeder aanhobbelen.

Paarden staan bij het hek en je voelt de warme adem over je handpalm blazen. Bekijk vooral ook de bunkers, die nog dienst hebben gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verderop wuivend lang gras dat harmonieus afsteekt tegen de onstuimig wisselende wolkenlucht. In Heukelum toch nog even de achtertuintjes bekijken bij de Linge. Om vervolgens bij het grasdijkje bij kasteel Merckenburg aangestaard te worden nieuwsgierige Franse vleeskoeien. Een lieflijk tafereel. De beslommeringen van alledag zijn even heel ver weg.

Dick Aanen