Amstelveen – Een groep enthousiaste vrijwilligers is dinsdag en woensdag hard bezig geweest om hand- en spandiensten te verlenen in de opvang voor vluchtelingen aan de Laan van Kronenburg in Amstelveen.

Vanaf eind april wordt de eerste groep van 50 vluchtelingen gehuisvest in het voormalige kantoorgebouw van Ballast Nedam. In totaal komen er 400 vluchtelingen naar deze noodopvang.

Onder begeleiding van woonbegeleiders van het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) werden de vrijwilligers ingezet bij allerhande klusjes, zoals de verdeling van kussens, matrassen en prullenbakken over de kamers. Ook waren ze actief bij onder andere het inregelen van de televisies en het schoonmaken van  het buitenterrein en het meubilair. Na de werkzaamheden werden de actieve werkers getrakteerd op heerlijke broodjes en koeken, geschonken voor de diaconie van de Protestantse gemeente in Amstelveen.

De heer Sardan, medewerker van het COA, verzorgde voor de vrijwilligers een zeer informatieve rondleiding. Sardan werkt al zestien jaar bij het COA. Hij is lovend over de locatie in Amstelveen: “Zoiets heb ik in Nederland nog nooit gezien.”

Indeling

Op de begane grond komt er naast de receptie een ruimte voor gezondheidsdienst, een uitgiftepunt voor luiers, tandenborstels, een informatieruimte, een restaurant, een ontspanningsruimte, een ruimte voor peuters en een klein schooltje.

De zeventig slaapkamers bevinden zich op de eerste en tweede verdieping, dus op elke verdieping 35  kamers met een afmeting van zo’n 24 vierkante meter. Elke kamer wordt bewoond door 5 tot 6 personen. Bij de verdeling geldt het uitgangspunt: mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen. Gezinnen met kinderen wonen op één kamer. Zij moeten de kamer eventueel delen met een alleenstaande vrouw. Voor iedere bewoner is een locker beschikbaar, die kan worden afgesloten. Op elke kamer zijn washokken, douches en wc’s aangebracht. Zolang vluchtelingen nog niet in de procedure zitten, krijgen ze geen leefgeld.

Tekst: Dick Aanen
Foto: Rob Klaassen
20 april 2016