Gorinchem • Nederland is maar een klein landje. Maar het kan groot zijn in zijn schoonheid. Niet alleen wandelaars en fietsers, maar ook hardlopers kunnen daar over meepraten. Het Rivierengebied telt prachtige rondjes waar je op een sportieve manier van de natuur kunt genieten.  Een absolute aanrader is het uiterwaardengebied tussen Gorinchem en Vuren.

In navolging van het buitenland wordt trailrunning (‘off-road’ hardlopen’) in Nederland steeds populairder. Lekker weg van de gebaande paden, maar heerlijk onbezorgd lopen door de natuur, over smalle paadjes en natuurlijke hindernissen. Door de bossen, de duinen, over het strand.

Lopers zijn op zoek naar meer beleving in plaats van het drukke asfalt, met continu de focus op snellere tijden.

Crazy River Run
Het uiterwaardengebied  tussen Gorinchem en Vuren is sinds 2013 het parcours van de zogenaamde Crazy River Run, een initiatief van de Gorcumse hardloper Marcel van de Kaaij. Hij loopt het rondje al jaren en jaren. Samen met zijn loopvrienden. Op een gegeven moment voelde hij de behoefte om zijn grote enthousiasme te delen met andere hardlopers. “Haal het uiterste uit jezelf, maar vergeet vooral niet om je heen te kijken”, zegt Van der Kaaij op zijn website van de Crazy River Run. “Deze loop is gewoon een cadeautje voor lopers. Het parcours is werkelijk prachtig. Alles zit er in. Het is uitdagend, maar niet te moeilijk.”

De eerste twee edities van de Crazy Rivier Run waren een groot succes. Op de tweede zondag van september staat de derde aflevering op het programma.

Majestueuze rivierenlandschap
De Crazy River Run begint in de prachtige Lingehaven van Gorinchem, maakt een rondje over de flaneerpaden Buiten de Waterpoort, gaat langs de Duveltjesgracht en via de stadswallen richting de Waaldijk. Lopers passeren de Woelse Waard, de waaiersluizen en het monumentale kerkje van Dalem. Vanaf het begin heb je als loper al een prachtig en kilometerslang uitzicht over de majestueuze rivierenlandschap.

Aan de linkerkant liggen een paar wielen, overblijfselen van drie dijkdoorbraken in de 18e eeuw. Wielen ontstonden doordat het binnenkolkende water de grond aan de binnenkant van de dijk met ijzingwekkende snelheid wegspoelde.

Fort Vuren
De lopers zetten koers richting Fort Vuren, een oorspronkelijk militair verdedigingswerk dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is tegenwoordig een gezellige pleisterplaats voor vermoeide wandelaars en fietsers. Aan de overkant ligt Slot Loevestein. ‘Waar Maas en Waal tezamen vloeit en Gorinchem rijst van verre’, zo dichtte Hendrik Tollens. Loevestein is de plek waar ooit de bekende Hugo de Groot gevangen zat. Hij ontsnapte op miraculeuze wijze via een boekenkist naar Gorinchem.

Bij de steenfabriek dalen de lopers af naar de uiterwaarden. En daar wordt het parcours pas echt ‘crazy’.

Weidsheid
Tijdens het lopen ervaar je de weidsheid van het rivierengebied. Het is er altijd mooi: of er nou een dikke sneeuwlaag ligt of  tijdens hartje zomer. Bij tegenlicht, bij dichte mist en zelfs na een fikse regenbui. Je ziet de schepen voorbijvaren, je hoort het klotsen van het water tegen de basaltblokken. Geniet ’s avonds van een prachtige zonsondergang. Maar niet alleen de woeste paden en de brede rivier zijn mooi. Ook de lucht. Onwillekeurig gaan je gedachten uit naar het laatste deel van het gedicht Denkend aan Holland (‘zie ik brede rivieren, traag door oneindig laagland gaan’) van Hendrik Marsman. De lucht hangt er laag en de zon wordt er langszaam in veelkleurige dampen gesmoord. En in alle gewesten wordt de stem van het water, met zijn eeuwige rampen, gevreesd en gehoord.

Natuurfotograaf Rik Tazelaar heeft het gevoel van het uiterwaardengebied ook prachtig omschreven: ‘Je zweeft over de dijken, De geur van de rivier zegt me dat ik thuis ben”, schreef hij in zijn boek De Rivier. “Geen eenzaamheid is groter. Weg van de gebaande paden. Leven gaat leven, langs oevers, in het veld. Tussen het riet. Voel groots de natuur. De grijze mist als veilige deken maakt het landschap van jou.”

Dick Aanen