Leerdam Sport-icoon, gedreven socialist en zeer betrokken bij de jeugd.  Maar bovenal was de zondag overleden Fedor Kaebisch (88) een warm mens. 

Fedor Kaebisch zal voor altijd verbonden blijven met zijn geliefde club Leerdam Sport. Zo’n 75 jaar geleden werd hij lid van de vereniging, die toen overigens nog Sparta heette.

Hij speelde in het eerste en tweede elftal. In de zomer van 1945 was hij samen met Cornelis Brandsma en Philip Olivier de oprichter van de jeugdafdeling van Sparta. Vier jaar later nam de jongeman samen met Piet van Ameijde het initiatief voor het Leerdamse schoolvoetbaltoernooi. Het was een emotioneel moment toen hij eerder dit jaar bij het 65-jarig jubileum door de jonge generatie voor dat feit in het zonnetje werd gezet.

Rugblessure
Kaebisch was in zijn jonge jaren werkzaam als glasslijper bij de glasfabriek. Tijdens een voetbalwedstrijd raakte hij ernstig geblesseerd aan zijn rug, waardoor hij arbeidsongeschikt raakte. Hij zette zich ondanks zijn handicap met tomeloze energie in voor de vereniging en voor de gemeenschap. Zo was hij organisator van spelregelavonden voor de jeugd, scheidsrechter bij jeugdwedstrijden en redactielid van clubblad De Brug. Van 1955 tot 2005 was Kaebisch actief bij de afdeling veteranen van Leerdam Sport. Het jaarlijkse veteranentoernooi draagt zijn naam.

Lid van verdienste
Ook binnen de afdeling Dordrecht van de KNVB was Kaebisch een zeer geziene gast, vooral als lid van de scheidsrechterscommissie. Hij werd zowel bij zijn eigen club als bij de KNVB benoemd tot lid van verdienste.

Naast fanatiek voetballiefhebber was Kaebisch ook jarenlang raadslid voor de PvdA. Hij werd drie keer met voorkeursstemmen gekozen. Maar hij maakte zich ook op andere terreinen verdienstelijk. Vanaf 1960 is hij zeer nauw betrokken geweest bij de oprichting van de gemeentelijke commissie Jeugdzorg. Hij was later ook secretaris en penningmeester van stichting Lampoe en bestuurslid van woningbouwvereniging Patrimonium.

“Fedor was een socialist in hart en nieren”, zegt Leerdam Sport-voorzitter John Boekelman, een neef van Kaebisch. “Hij stond voor z’n principes en daar was hij niet van af te brengen. Discussie was niet mogelijk. Je moest niks lelijks zeggen over de PvdA of het socialistische koor Stem des Volks. Maar dat gold ook voor Leerdam Sport. Hij verdedigde de vereniging te vuur en te zwaar.”

Raadgever
Dick Balk zat samen met Fedor Kaebisch in de gemeenteraad. “Fedor was een raadgever en vraagbaak voor iedereen. Hij had voor iedereen aandacht. Je kon altijd bij hem terecht.” Kaebisch zat in een rolstoel en had bij het betreden van het Hofje altijd een helpende schouder nodig van een collega-raadslid. Balk: “Hij schaamde zich daar helemaal niet voor. Ondanks zijn handicap was hij altijd volop actief voor de gemeenschap. Het is overigens heel opmerkelijk dat Fedor de laatste jaren weer een stuk beter liep. Dat was te danken aan een intensieve therapie.” Balk bracht nog wel eens gebruikte postzegels mee voor de fanatieke verzamelaar Fedor Kaebisch. “Als ik dan bij hem kwam, dan keek ‘ie met één oog naar mij en met vijf ogen naar zijn nieuwe aanwinst. Hij was lid van de postzegelvereniging en sloeg geen avond over.”

In de jaren tachtig is Kaebisch een flink aantal jaren enthousiast bestuurslid geweest van de toenmalige Oranjevereniging. “Fedor behoorde met oud-atleet Frans Verhoeks tot de echte kartrekkers van de in die tijd behoorlijk bekende Leerdamse 30 april Cityloop”, zegt Willem van Iperen. “In zijn rolstoel was hij tevens de enthousiaste commentator die het publiek door de gehele stad op de hoogte hield. Ondanks zijn handicap bleef hij onvermoeibaar. In de loop van de middag dook bij weer op bij de autocross en/of bij de avondevenementen.”

Kaebisch werd na zijn afscheid als raadslid in 1994 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. “Daar was hij bijzonder trots op”, aldus Boekelman.

Dick Aanen, juli 2014